6. 5. 2018
Zase jsem jednou vzala do pacek aparátek.
Skvostné, právě probíhající letní počasí teď na jaře mě k tomu prostě vyprovokovalo.
(Mimoto fotografování, to je vášeň!)
Schválně jsem vyrazila na lov snímků v podvečer, kdy už se sluníčko chystalo na kutě a mělo barvu dooranžova.
Navíc vzduchem létala taková ta chmíříčka a Chrousti, se zlatě zářícími chloupky u krovek.
Fotky jsou proto mňamózně kýčovité a mají tu správnou atmošku, ke které navíc přispívalo, na fotky bohužel nepřenositelné, šustění křidélek těch létajících brouků.
Fotit jsme vyrazili na Stodůlky, protože už jsem to tam měla delší dobu vyčíhlé jako moc hezkou lokalitu.
A protože mě ti Chrousti vážně hodně zaujali, přikládám dva recepty na (pravděpodobně) výborné polévky:
První je Francouzská chroustová polévka:
Na rozpuštěném másle usmažte 454 g chroustů (bez křídel a nožiček), poté je zavařte do kuřecího vývaru, přidejte telecí jatýrka a podávejte k topince s pažitkou.
Nebo vyzkoušejte Českou chroustovou polévku (rozpis je pro šest osob):
1/4 kg chroustů ve studené vodě omytých vhoďte do horké vody (asi také bez křídel a nožiček), přidejte kořenovou zeleninu, kmín, trochu soli a nechte v ní zpěnit jemně nasekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceďte, zalijte jí připravenou zásmažkou a nechte chvíli povařiti. Pak zakvedlejte do polévky 2 žloutky a 6 lžíc husté smetany.
A aby ani milovníci sladkého nepřišli zkrátka, tak taková rychlovka:
10 minut vařené chrousty pokapané citronovou šťávou podávejte na čerstvě usmažených palačinkách.
Proto kdo by měl chuť na nějakou chroustí specialitku, ať vyrazí do Stodůlek.